Gostujući članovi

Wladimir Kossjanenko, viola

 

Započeo je svoje glazbeno obrazovanje s pet godina. Violinu je studirao kod prof. V. Stopicheva na konzervatoriju u St. Petersburgu. Još za vrijeme studija bio je prva viola i pomoćnik dirigenta u Lenjingradskim solistima. Studij je nastavio na Akademiji u Beču kod prof. Hansa Petera Ochsenhofera i Thomasa Kakuske, a zatim kod prof. Michaela Kugela na Kraljevskom konzervatoriju u Ghentu (Belgija). Osvajao je mnoge nagrade, među ostalima na 6. Međunarodnom violističkom natjecanju Lionel Tertis te posebnu nagradu i medalju Perrenoud fondacije. Kao član Wolf kvarteta 1999. godine u Parizu nagrađen je europskom nagradom za komornu glazbu. Nastupao je uz Zagrebačke soliste, Bavarsku komornu filharmoniju, bečku Capellu Lutheranu, Filharmonijski orkestar Arthura Rubinsteina, Akademski simfonijski orkestar iz Beča i dr. Od 1994. do 1998. bio je prvi violist Filharmonije i Opere u Grazu. Kao solist i komorni glazbenik nastupao je u najpoznatijim svjetskim koncertnim dvoranama, kao i najznačajnijim svjetskim festivalima.

 

Mihovil Karuza, violončelo

 

Rođen je 1975. godine u Splitu. Osnovno i srednje glazbeno obrazovanje stekao je u rodnom gradu, u klasi prof. Vladimira Lukasa. Nakon završene srednje škole, 1992. godine upisuje Muzičku akademiju u Zagrebu, u klasi prof. Valtera Dešpalja, gdje je s odličnim uspjehom diplomirao 1996. godine. Magistrirao je 2004. na Pennsylvania State University, u klasi prof. Kim Cook, gdje je djelovao i kao asistent. Usavršavao se kod svjetski poznatih glazbenika i pedagoga (A. Parisot, S. Sondeckiene, M. Hayashi, L. Claret, M. Steinkühler, K. Botvay, Y. Gutman, T. Schneider). Tijekom školovanja dobio je brojne nagrade i priznanja. Od 1997. do 2000. godine djelovao je kao stalni član orkestra Zagrebačke filharmonije, od 2000. do 2002. kao solo-violončelist orkestra HNK u Splitu, prvi violončelist Splitskog komornog orkestra i član Splitskog klavirskog trija, a od 2002. kao solo-violončelist Altoona Symphony Orchestra i Pennsylvania Centre Orchestra. Po povratku u Hrvatsku 2004. godine, nastavlja djelovati kao solo-violončelist orkestra HNK u Splitu, prvi violončelist Zadarskog komornog orkestra te kao član-osnivač Splitskog gudačkog kvarteta. Kao solist nastupa uz Hrvatski komorni orkestar, Zadarski komorni orkestar, Komorni orkestar HNK Split, Splitski komorni orkestar, Penn State Chamber Orchestra, Simfonijski orkestar HNK Split, Simfonijski puhački orkestar HV-a, Altoona Symphony Orchestra i Penn State Philharmonic Orchestra (uz dirigente P. Dešpalja, G. Edelsteina, T. Ninića, D. Sremeca, B. Šipuša, M. Tarbuka, S. Zaninovicha…). Održava recitale u Hrvatskoj (Splitsko ljeto, Histria festival, Hvarske ljetne priredbe, KDVL…) i inozemstvu (Slovenija, Italija, Austrija, Francuska, SAD). Snimao je za HRT i RTV Slovenije, a izdao je i nosač zvuka. Od 2006. godine stalno je zaposlen na Umjetničkoj akademiji Sveučilišta u Splitu, gdje u zvanju docenta predaje violončelo. Njegovi učenici i studenti dobitnici su brojnih nagrada na državnim i međunarodnim natjecanjima. Održava majstorske tečajeve u Hrvatskoj i inozemstvu, a stalni je član i ocjenjivačkih sudova na državnim, regionalnim i županijskim natjecanjima mladih glazbenika Hrvatske.

 

 

Jasna Simonović, viola

Jasna Simonović rodjena je u Beogradu 6.  prosinca 1987. godine. Sa šest godina počela je svirati violinu, a sa petnaest godina violu. Dobitnik je mnogih nagrada na brojnim natjecanjima, kao solist i kao član komornih sastava. Osnovni studij završila je u Beogradu u klasi profesora Pante Veličkovića, te diplomski na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi profesora Aleksandra Miloševa. Trenutno je studentica 11. semestra Universität für Musik und darstellende Kunst  u Beču u klasi profesora Thomasa Selditza. Kao solist i član komornih ansambala nastupala je u Austriji, Njemačkoj, Švedskoj, Norveškoj, Danskoj,  Belgiji, Nizozemskoj, Sloveniji, Hrvatskoj, Crnoj Gori, Makedoniji, Rumunjskoj, Srbiji. Tokom studija usavršavala se na mnogim majstorskim tečajevima kod uglednih pedagoga i solista kao što su Siegfried Fuhrilnger, Hartmut Rohde, Kim Kashkashian, Wilfried Strelle,  Michael Kugel, sa članovima Bečke filharmonije i mnogim drugim. Član je međunarodnih orkestara Young Euro Classic, Berlin; Academy Stari Grad- Hvar; NJO / National Jeugd Orchestra, Belgija i Nizozemska; Nordic Music Academy, Danska; Deutsch-Skandinavische Jugend Philharmony- Njemačka; Ungdomssymfonikerne- Norveška; CEI-YO orkestar Slovenija. Dobitnica je prvih nagrada na državnim natjecanjima 2004. i 2006. godine, nagrade na Medjunarodnom natjecanju “Petar Toškov” 2005. godine u solo kategoriji, te nagrade na Medjunarodnom natjecanju “Davorin Jenko” u kategoriji komorne glazbe. Jasna je trenutno nositeljica stipendije iz Fonda za mlade talente “Dositeja” Ministarstva omladine i sporta Republike Srbije. Kao gostujuća umjetnica surađivala je s Beogradskom filharmonijom, Operom i teatrom Madlenijanum, Metropolitan Kammerorchester Wien, te sa  Zagrebačkim solistima.