Stalni članovi

Sreten Krstić, violina, koncertni majstor

 

Rođen je 1953. godine u Beogradu. Počeo je svirati violinu u svojoj sedmoj godini. Od godine 1980. koncertni je majstor Münchenske filharmonije, na kojem položaju djeluje još iz doba legendarnoga šefa-dirigenta Sergiua Celibidachea. Bio je i koncertni majstor Svjetskog orkestra mladih te nastupao sa solistima poput Henryka Scheringa i Pierrea Fourniera te pod ravnanjem dirigenata poput Jeana Martinona i Bernarda Kleea. I kao solist surađivao je sa slavnim dirigentima, među kojima su Sergiu Celibidache, James Levine, Zubin Mehta, Hiroshi Wakasugi, Horst Stein, Václav Neumann ili Dmitrij Kitajenko, a karijera ga vodi u gotovo sve europske zemlje, Japan, SAD i Rusiju. Snimao je za sve radijske i televizijske postaje bivše Jugoslavije, Bavarski radio, Zapadnonjemački radio, BBC (Manchester), Grčki radio (Solun) te za diskografske kuće PGP, Thorofon, Arte Nova Classics i dr. Za njih je ostvario više kompaktnih ploča, kako solističke, tako i komorne glazbe. Godine 1985. utemeljio je Gasteig-Trio München, 1996. Filharmonijski gudački sekstet, a 1999. Komorni orkestar Filharmonijski solisti, čiji je i umjetnički voditelj. Iste godine postaje i članom Glasovirskoga trija Gelius. Svira na violini koju je 1760. izgradio Nicola Gagliano.

 

 

                                                                                                     

 

 

Krunoslav Marić, violina

 

Krunoslav Marić osnovno i srednje obrazovanje stekao je u Rijeci, a diplomirao je 2007. godine na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, u klasi prof. Maje Dešpalj Begović. Nakon završenog studija, usavršavao se u klasi prof. Ilye Gruberta na Fondazione musicale Santa Cecilia u Portogruaru (Italija). Kao solist nastupao je uz Orkestar opere HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci i uz Simfonijski orkestar Muzičke akademije u Zagrebu. Dobitnik je nekoliko nagrada na državnim natjecanjima.

 

Još za vrijeme studija aktivno se bavi komornom glazbom pa tako 2005. godine s Akademskim gudačkim kvartetom snima nosač zvuka s djelima A. Weberna i J. Š. Slavenskog, u izdanju Hrvatskog glazbenog zavoda. Bilježi uspješne nastupe u Hrvatskoj, Sloveniji, Italiji, Austriji i Mađarskoj. Snimao je za HRT i talijanski RAI. Također surađuje sa skladateljima filmske i scenske glazbe, njegove snimke nalaze se u mnogim dokumentarnim i dugometražnim filmovima te suvremenim baletnim predstavama. Bio je član gudačkog kvarteta Porin. Surađivao je s mnogim orkestrima u Hrvatskoj. Usavršavao se na seminarima istaknutih pedagoga u zemlji i inozemstvu.

 

 

 

 

Đana Kahriman, violina

 

Đana Kahriman rođena je 1989. godine u Dubrovniku. Sa sedam godina započinje učenje violine u Umjetničkoj školi Luke Sorkočevića, u klasi prof.Ivančice Kalanj. 2011. diplomirala je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, u klasi profesora Leonida Sorokowa, kod kojeg je trenutno na umjetničkom usavršavanju. Dobitnica je pet prvih nagrada na Državnim natjecanjima učenika i studenata glazbe i plesa. Prve nagrade osvajala je i na međunarodnim natjecanjima Etide i skale u Zagrebu, Rudolf Matz u Dubrovniku, Beethoven u Austriji, Verdi Note u Rimu i na Međunarodnom violinističkom natjecanju u Kazahstanu.

 

Više puta nastupala je uz pratnju Dubrovačkog simfonijskog orkestra, Gradske glazbe Dubrovnik, Sarajevske filharmonije, Zagrebačke filharmonije, Kaunaške filharmonije, Simfonijskog orkestra HRT-a, Orkestra hrvatske vojske, Varaždinskog komornog orkestra, Zadarskog komornog orkestra i Zagrebačkih solista. Održala je brojne koncerte u zemlji i inozemstvu ( Austrija, Italija, Liechtenstein, Poljska, Slovenija, Srbija, Bosna i Hercegovina, Francuska, Litva, Kazahstan, SAD, Njemačka), od kojih se izdvajaju: Senjske glazbene večeri, Glazbene večeri u Sv. Donatu, Samoborska glazbena jesen, Muzički biennale, Festival hrvatske glazbe u Beču, Festival mladih glazbenika u Litvi, Memorijal Franjo Krežma, Musica Eterna, Glazbena scena Amadeo, Epidaurus festival, Glazbena tribina u Puli, Ciklus Virtuoso, Dani hrvatske kulture u Bosni i Hercegovini, nastup na promociji Dubrovnika u New Yorku. 

2008. izabrana je za osobu godine na području kulture u Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Usavršava se na seminarima kod uglednih pedagoga kao što su L. Sorokow, M. Sorokowa, G. Končar, A. Sešek, G. Zhislin, A. Vinnitski, A. Sorokow, Z. Bron, B. Kuschnir, P. Zukerman.

 

 

 

Mislav Pavlin, violina

 

Rođen je u Zagrebu 1968. godine. Prve violinske korake započinje u dobi od šest godina. Godine 1991. diplomirao je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Kristijana Petrovića. Tijekom studija usavršavao se na brojnim majstorskim tečajevima (Yfram Neaman, Igor Ozim). Dobitnik je i više republičkih nagrada sa natjecanja učenika i studenata. Djelujući u radu gudačkog kvarteta Sebastian od 1989. godine ostvaruje niz zapaženih nastupa i kao komorni glazbenik. Godine 1992. postaje stalnim članom Zagrebačke filharmonije u kojoj djeluje do 1997. godine. Svoju punu afirmaciju ostvaruje te iste godine kada postaje stalnim članom ansambla Zagrebačkih solista.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ivan Zečević, violina

 

Ivan Zečević rođen je 1984. u Zagrebu, a violinu je počeo svirati kao osmogodišnjak u Glazbenoj školi Pavla Markovca. S dvanaest godina ostvaruje prvi važniji solistički nastup sa komornim orkestrom, izvodeći djela J. S. Bacha i M. Brucha. Nakon mature u glazbenoj školi i jezičnoj gimnaziji upisuje Muzičku akademiju u Zagrebu. Dobitnik je prve, druge i treće nagrade na državnim natjecanjima učenika i studenata glazbe te prve nagrade u natjecanju komornih sastava. Diplomirao je 2008. godine u klasi prof. Gorana Končara. Niz godina svirao je u ansamblu ZOKOR, s kojim je nastupao i kao solist. Bio je član Junge Donau Philharmonie. Nastupao je u Hrvatskoj, Austriji, Njemačkoj, Mađarskoj, Sloveniji, na mnogim festivalima poput Zagrebačkih ljetnih večeri, Viškog ljeta, Glazbenoj tribini u Puli, u Cavtatu, Danima Andauntonie, Osječkom ljetu, Virtuosu i drugima. Nakon završetka akademije učio je s Leonidom Sorokowom i Borivojem Martinićem-Jerčićem. U rujnu 2008. postaje stalni član Zagrebačkih solista, ansambla s kojim će do sada odsvirati preko 300 koncerata te nastupati kao solist. Sredinom 2012. završava stručno usavršavanje kod Borivoja Martinića-Jerčića. Postaje članom Zagrebačke filharmonije 2013. Krajem 2014. počinje učiti violu kod Krešimira Pustičkog na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, a početkom 2015. upisuje studij viole kod Larsa Andersa Tomtera, u Oslu. Osim klasične, bavi se snimanjem i produkcijom ambientalne, rock i druge glazbe.

 

 

 

 

 

Saki Kodama, violina

 

Saki Kodama počela je  svirati violinu kada je joj bilo tri godine pod profesorom Shigeru Matsumoto. U dobi od 11, postala je članom mladog orkestra grada Toyote, počinje studirati kod članova ”Sawa kvarteta”. Studirala je na Kikuzato Visokoj glazbenoj školi u razredu profice Yoko Morishite od 2001, nakon diplome u 2004 nastavila je studij na Tokyo National University of Fine Arts and Music (Geidai), u klasi profesora Takashia Shimizua. Tijekom studija u Tokiju, Saki je bila član raznih komornih sastava i simfonijskih orkestara, gdje je također nastupala kao solist, te je sudjelovala na međunarodnim majstorskim tečajevima u Europi.

 
U 2008 je diplomirala na Sveučilištu u klasi prof Davida Nolana, a dobila je Doseikai nagradu kao jedan od najboljih studenata. Zatim je nastavila studij pod proforom Leonidom Sorokowom u Zagrebu. Tijekom dvije godine studija na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji, nastupala je sa Zagrebačkom filharmonijom kao solist, imala je samostalne koncerte i recitale u Japanu i Hrvatskoj te počela nastupati u Zagrebačkim solistima.

 

 

 

 

Hrvoje Philips, viola

 

 

 Glazbeno obrazovanje započeo u Vinkovcima i Osijeku u razredu prof. Eve Hühn. Dipolomirao 1999. a magistrirao 2009. na Muzičkoj akademiji u Zagrebu kod prof. Ante Živkovića. Od 1997. djeluje kao solo violist orkestra HNK u Zagrebu a članom Zagrebačkih solista postaje početkom 2000. Od 2004. solo viola u Simfonijskom orkestru Hrvatske radiotelevizije. U Zagrebačkom kvartetu je od 2005.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Marko Otmačić, viola

 

Rođen je 1984. godine. Svoje glazbeno školovanje započeo je u Glazbenoj školi Ferdo Livadić u Samoboru. 2004. godine upisuje Muzičku akademiju u Zagrebu u klasi prof. Milana Čunka. Diplomirao je 2009. godine. Usavršavao se na Universität für Musik und darstellende Kunst u Beču, u klasi prof. Wolfaganga Klosa.  Nastupao je na velikom broju koncerata diljem Hrvatske i u inozemstvu, sudjelovao na nekoliko violističkih natjecanja i natjecanja komorne glazbe na kojima je osvajao nagrade.

Od 2009. godine je član Zagrebačkih solista a 2013. postaje članom  Zagrebačke filharmonije.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zlatko Rucner, violončelo

 

Rođen je 1952. u Zagrebu. Studirao je na Muzičkoj akademiji u klasi prof. Valtera Dešpalja, te diplomirao 1978. godine. Za vrijeme školovanja često je održavao solističke nastupe u Zagrebu i drugim gradovima, te nastupao uz Zagrebačku filharmoniju, Dubrovački gradski orkestar i Simfonijski orkestar Muzičke akademije. Godine 1978. na državnom natjecanju glazbenih umjetnika u Zagrebu osvojio je treću nagradu. Do godine 1984. je solo čelist Zagrebačke filharmonije, a potom postaje član Zagrebačkih solista. Često nastupa kao solist izvodeći djela svih glazbenih epoha skladana za violončelo i gudače (Couperin, Boccherini, Haydn, Matz, Bragato…).

 

Nastupa i kao solist uz Zagrebačku filharmoniju i Dubrovački simfonijski orkestar. Sudjelovao je u radu više komornih ansambala kao što su Hrvatski klavirski trio, Zagrebački gudački trio, a danas je također i član gudačkog kvarteta Sebastian. Početkom devedesetih radi kao honorarni predavač violončela na Muzičkoj akademiji, a od 1996. predaje komornu glazbu.

 

 

 

 

 

Smiljan Mrčela, violončelo

 

Smiljan Mrčela, rođen u Zagrebu, počeo je učiti violončelo u klasi prof. Dobrile Berković- Magdalenić u Glazbenom učilištu Elly Bašić. Studij je nastavio na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Valtera Dešpalja, a zatim se dvije godine usavršavao na poslijediplomskom  studiju na Univerzitetu Mozarteum u Salzburgu u klasi prof. Enrica Bronzija. Pohađao je brojne seminare kod uglednih pedagoga ( V. Perlin, G. Tavares, B. Greenhouse, C. Bohorquez, R. Latzko, A. Noras…).

Dobitnik je prvih nagrada na domaćim i međunarodnim natjecanjima kao što su natjecanje Marcosig u Goriziji, Hrvatsko državno natjecanje u Varaždinu, te natjecanje Antonio Janigro u Poreču. Predstavljao je Hrvatsku na koncertima mladih talenata i laureata u Moskvi u organizaciji Fondacije Vladimira Spivakova. Kao član Hrvatskog gudačkog kvarteta, dobitnik je nagrade Darko Lukić za 2014. godinu.

Ostvario je solističke nastupe uz Zagrebačku filharmoniju, Zagrebačke soliste, Simfonijski orkestar Hrvatske radiotelevizije, Orkestar Hrvatskog narodnog kazališta u Splitu, Dubrovački simfonijski orkestar i Europski omladinski orkestar, svirajući pod vodstvom dirigenata Pavla Dešpalja, Martina Siegharta, Michala Dworzynskog i drugih. Kao solist i komorni glazbenik nastupao je u većini europskih zemalja i Japanu, te surađivao s umjetnicima kao što su Ilya Grubert, Konstantin Bogino, Monika Leskovar, Sreten Krstić i Yury Revich.

U siječnju 2013. debitirao je u Zlatnoj dvorani bečkog Musikvereina uz Zagrebačku filharmoniju u Papandopulovom koncertu za violinu i violončelo.

Smiljan Mrčela djeluje kao solo violončelist Zagrebačke filharmonije i član Zagrebačkih solista.

 

 

 

Mario Ivelja, kontrabas

 

Kontrabasist Mario Ivelja još je godine 1974., kao student zagrebačke Muzičke akademije (razred Josipa Novosela), započeo profesionalnu karijeru u Zagrebačkoj filharmoniji, u kojoj je 1978. godine napredovao do mjesta vođe dionice kontrabasa. U siječnju 1979. godine, na poziv Zagrebačkih solista, postao je članom tog renomiranog ansambla. Kao komorni umjetnik i solist sa Zagrebačkim solistima obišao je cijeli svijet te nastupao u najuglednijim koncertnim dvoranama te na najvećim festivalima. Surađivao je sa glazbenicima svjetske reputacije kakvi su (bili): Henryk Szeryng, James Galway, Jean-Pierre Rampal, Uto Ughi, Leo Nucci, Mario Brunello, Giovanni Sollima, Isabelle Moretti, Radovan Vlatković, Božo Paradžik, Irena Grafenauer itd.

 

Nastupao je kao solist i s mnogim hrvatskim ansamblima i orkestrima (Zagrebačka filharmonija, Dubrovački simfonijski orkestar, Hrvatski komorni orkestar, Komorni orkestar Hrvatske vojske, Splitski komorni orkestar). U Europi i SAD-u predstavio je djela za kontrabas B. Papandopula i M. Kelemena, te praizveo Papandopulov Koncert za kontrabas i gudače (integralna verzija) i dva concertina za dva kontrabasa A. Klobučara i D. Palanovića. Za Hrvatski radio snimio je djela za kontrabas G. Bottesinija, B. Papandopula, M. Kelemena, A. Klobučara, R. Matza, T. Uhlika, D. Palanovića i A. Piazzolle. Bavi se i pedagoškim radom: profesor je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Voditelj je kontrabasističkog seminara u Međunarodnom kulturnom centru Hrvatske glazbene mladeži u Grožnjanu od 2000. godine. Osnivač je i umjetnički voditelj prvoga hrvatskog kontrabasističkog sastava L’Éléphant Quartet.